Digilehti

                                                                    Uutiset:

Virpominen etänä tai itsepalveluna jo toisen vuoden putkeen!

Tänään palmusunnuntaina suosittu pääsiäisperinne, virpominen on suoritettu jälleen etänä tai itsepalveluna. Tänä vuonna varsinkin Mäyränmäessä oli hyvin paljon itsepalveluvirpomispisteitä, joihin jätetään vitsa ja otetaan palkka. Tämä on mukava, että pystytään järjestämään mahdollisuuksia perinteiden ylläpitoon poikkeustilasta huolimatta. Mäyränmäessä näkyikin paljon noidiksi tai joiksikin muiksi pukeutuneita virpojia.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk       28.3.2021

Kevät tulee koko ajan lisää!

Kevät on nyt selkeästi alkanut tulemaan Etelä-Suomessa. Lämpötilat ovat nyt ympäri vuorokauden plussan puolella ja lumi sulaa kovaa vauhtia. Esimerkiksi Mäyränmäenkadun kävelytie on jo kokonaan sula, eli pyörät voi kaivaa esiin. Aurinko paahtaa lämpimästi, ja auringossa lämpömittari on näyttänyt jo yli 15 astetta. Luistelukenttien jäät ovat jo ihan puhki ja ainakin koulun kentällä isossa osassa ei ole enää jäätä. Maalitkin vietiin jo pois. Pääsiäisen ajaksi on nyt saatu siis kevätkelit. Kellojakin siirretään palmusunnuntaita edeltävänä yönä, eli tämän viikon sunnuntaina 28.3. Kohta alkaa varmaan kaikenlaisia luonnon kevään merkkejä putkahtelemaan ja niistähän voit aina informoida meitä esimerkiksi sähköpostissa: vuores.maykkis@gmail.com vaikka kuvan kera. Näin voimme tehdä näistä uutisia.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk   25.3.2021

Oliko talvi tässä?

Nyt eletään jo maaliskuun puoliväliä ja pikku hiljaa se sääkin alkaa näyttää ajankohtaan tyypilliseltä. Kysymys kuuluu vain, että tuleeko talvi enää. Nyt ainakin forecan sääennusteissa päiväennusteiden lämpötilat alkavat olla pitkälti plussan puolella. Paljon luntahan on jo sulanutkin. Havupuutkin ovat päivisin ihan lumettomat. Luonnossa alkaa olla myös aistittavissa kevään tuloa. Linnut laulavat esimerkiksi hyvin keväisesti. Tänään huomasimme myös, että luistelukentät ovat jo aivan pehmeitä. Tämän vuoden ulkojääluistelut voivat olla siis takana päin, mikäli pidempiä pakkasjaksoja ei ole tulossa. On tänä talvena aika hyviä talvisäitä ollutkin.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk   15.3.2021

Tuulinen sää riepoi Vuoresta

Lähellä asuvat olivat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen
Lähellä asuvat olivat ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen

Vuoreksessa oli lauantai-iltana poikkeuksellisen kova tuuli, joka lennätti pihakalusteita sekä muuta irtaimistoa. Puuskainen tuuli ylsi jopa myrskylukemiin. Valitettavasti tuulenpuuskilla oli myös vakavampia seurauksia. Voimakas tuuli kaatoi Vuoreksessa sääsuojan rakenteilla olevan kerrostalon päälle. Kerrostalon  kulma sekä takaseinä olivat vaurioituneet. Pelastuslaitos oli käynyt paikalla paikalla lauantaina illalla. "Varmistimme, että ketään ei ollut jäänyt kaatuneiden telineiden alle", kertoo päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen. Mäyränmäen Sanomat toivottaa kaikille Vuoreksen rakentajille menestystä ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta.

Kirjoittanut: toimittaja, Vuoreksen 6.lk, 7.3.2021

Tässä kuvassa näette Mäyränmäen Sanomien ensimmäisen paperilehden. Se on tehty Mäykkiksen ensimmäisenä päivänä eli torstaina 6.3. (Takakannen kuva oli sattumalta otettu jo aiempana päivänä)
Tässä kuvassa näette Mäyränmäen Sanomien ensimmäisen paperilehden. Se on tehty Mäykkiksen ensimmäisenä päivänä eli torstaina 6.3. (Takakannen kuva oli sattumalta otettu jo aiempana päivänä)

Mäyränmäen Sanomien 1 v. synttärit!

Mäykkis täyttää yhden vuoden. Päätimme sen kunniaksi kertoa Mäykkiksen tarinan.

Oli torstai 6.3. ja kävelimme koulusta kotiin. Korona-aika oli juuri alkanut ja mietimme mitä tekisimme. Ajattelimme, että oma sanomalehti Vuorekselle olisi hyvä. Päätimme perustaa sellaisen itse. Ajattelimme nimeksi ensin Vuoreksen Sanomia, mutta se olikin jo varattu eräiden luokkalaistemme kouluprojektille. Täten lehdestä tuli siis Mäyränmäen Sanomat. Ensin aloimme tehdä paperilehteä. Saimme tehtyäkin jo pari kappaletta. 8.3. Mäykkis sai nettisivunsa ja alkuun se toimi paperilehden rinnalla. Seuraavana päivänä loimme Mäyränmäen Sanomille Instagram-tilin. Loimme myös Mäykkikselle Youtuben. Vähän ajan kuluttua ymmärsimme, että paperilehti ei olekaan kannattavin tapa pitää lehteä. Siirryimme siis kokonaan digilehteen. Päivittäiset kävijämäärämme olivat olleet koko ajan alle kymmenen. 16.4. mainitsimme lehtemme luokan Meet-palaverissa. Opettaja kiinnostui lehdestämme ja pyysi linkkiä sivuillemme. Opettajamme vinkkasi Mäykkiksestä rehtorillemme, joka julkaisi lehtemme linkin Vuoreslaiset-Facebookissa sekä Vuores-portaalissa. Sen myötä päiväkohtainen kävijämäärämme nousi 537:een. Tämän jälkeen aloimme tehdä uutisia aktiivisemmin. Pidimme kesällä logokisan, jossa lukijat äänestivät nykyisen logomme. Syksyllä taas kirjoitimme luokassamme uutiset ja mukana oli pieni kilpailu. Tämä toi meille hetkeksi hyvän kävijämäärän. Uutisia tehdään jatkossakin. Pysykää mukana!


Kirjoittanut: Mäykkiksen toimittajat yhdessä 6.3.2021Mäyränmäen bussipysäkki rikki

Olimme eilen tulossa koulusta, kunnes tulimme bussipysäkin taakse. Huomasimme, että bussipysäkin lasi oli hajonnut tai hajotettu. Korjaus: Lumiaura oli ilmeisesti vahingossa ajanut lasia päin. Lasi on jo korjattu.


Jesse Vesalainen 6.lk. 11.2.2021

Kuva: Yle
Kuva: Yle

Mäyränmäen luistelukenttä

Mäyränmäen luistelukenttä on ollut viime päivinä hyvässä kunnossa. Viikolle on luvattu pakkasta runsaasti, joten kenttää jäädytetään luultavasti aktiivisesti. Olemme huomanneet, että jää on joskus paikoin röpelöinen. Tämä johtuu siitä, että vesi, millä jää on jäädytetty ei ole vielä ollut jäässä, kun jotkut on mennyt luistelemaan. Mäyränmäen sanomat toivovat, että huomioitte muutkin luistelukentän käyttäjät ja odotatte sen 20 minuuttia jään jäätymistä.

kirjoittanut: Jesse Vesalainen 31.1.2021


Kuva otettu maanantaina 25.1 Suolijärven ladulta
Kuva otettu maanantaina 25.1 Suolijärven ladulta

Suolijärven ladut hiihtokunnossa!

Suolijärven ladut hiihtokunnossa! Mäyränmäen sanomien toimittajat olivat tänään hiihtämässä Suolijärven hiihtolenkkiä. Mielestämme latu oli ihan hyvässä kunnossa. Suolijärven ladulle on helppo kulkuyhteys Mäyränmäestä. Mäyränmäen sanomat suosittelevat kaikkia käymään testaamassa Suolijärven hiihtolenkkiä.

Kirjoittanut: Jesse Vesalainen 6.lk. 25.1.2021

Joulun vietto korona-aikana

Joulua suositellaan vietettävän pienellä porukalla perhepiirissä vain läheisimpien ihmisten kesken. Joulua voi myös viettää etäyhteyksin esimerkiksi yhteisen lauluhetken merkeissä. Suositellaan myös välttämään jouluostosruuhkia. Myös joulupukin vierailu kannattaa jättää tänä vuonna väliin. Pukkia voi tervehtiä vaikkapa ulkona turvaetäisyydet säilyttäen.

Myös uutena vuotena koronahygienia on tarpeen. Uuden vuoden ilotulitusnäytökset ovat peruttu. Ilotulitteiden ampumiseen liittyvien tapaturmariskien takia myös yksityishenkilöiden toivotaan jättävän tänä vuonna ilotulitteiden ampuminen väliin. Maskisuositus jatkuu joulunpyhien yli sekä alkuvuoden osalta ennallaan.

Toimittaja, Vuoreksen 6.lk  21.12.2020

Kuva on otettu keskiviikkoiltapäivällä Virolaisen laavulta.
Kuva on otettu keskiviikkoiltapäivällä Virolaisen laavulta.

Virolainen jäässä!

Paljon seuraamamme järvi, Virolainen on nyt jäässä. Siitä on kulunut 229 päivää, kun julkaisimme uutisen, jossa kerrottiin, että Virolainen on kokonaan sula. Nyt melkein 230 sulan päivän jälkeen huomasimme, että Virolainen on alkuviikon pakkasten seurauksena jäätynyt kokonaan. Myös Vuoreksen huleojat sekä hulevesiallas ovat ainakin jäätyneet. Kokeilimme ensin Virolaisen jäätä eri paksuisilla kepeillä. Niistä se ei hätkähtänytkään. Sitten heitimme kovaa ison kiven jäähän, ja se teki jäähän lommon. Kivi ei kuitenkaan mennyt läpi. Lommo näkyy uutisen ohella olevan kuvan alaosassa keskellä. Torstaille ja perjantaille on ennustettu koko päivälle pakkasta, joten jää luultavasti lujenee. Senkään jälkeen ei  ole ainakaan kovia plussakelejä luvattu, joka tarkoittaa sitä, että jää voisi tulla parhaimmillaan jopa luistelukuntoon.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk  9.12.2020

Vuoreksen koulun piha oli valkoinen perjantai-aamuna
Vuoreksen koulun piha oli valkoinen perjantai-aamuna

Talvi lähestyy ja kelit viilenee

Talvi on viimein ruvennut lähestymään. Perjantainakin oli jo valkoinen maa. Kelitkin rupeavat nyt hieman viilenemään, vaikka marraskuu onkin ollut lämmin. Tällä hetkellä valitettavasti ennustetaan, että talvesta tulisi lauha. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus on ennustanut, että alkutalvesta tulisi noin asteen tavallista lämpimämpi. Toivotaan, että ennustajat ovat väärässä ja Mäyränmäkeen saadaan pian hiihto- ja luistelukelit.

20.11.2020 Rasmus, Vuoreksen 6.lk ja Toimittaja, Vuoreksen 6.lk

Syksy sekä talven tulo edistyy

Syksy sekä talven tulo edistyy nyt huimasti. Lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä tähän asti, mutta nyt ne viilenevät kovasti. Iso osa lehtipuista on jo pudottanut lehtensä, tai vähintäänkin ne ovat keltaisia. Esimerkiksi eilen saattoi nähdä jopa kymmeniä tuhansia hanhia muuttomatkalla. Nyt saa pikkuhiljaa ruveta kaivamaan talvivaatteita kaapista.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk  15.10.2020

6-luokkalaisten karanteeni ja etäopetus on ohi.

6-luokkalaisten karanteeni ja kaksi viikkoa kestänyt etäopetus on ohi. 6-luokkalaisilla oli paljon eri ajatuksia etäopetuksesta. Suurin osa 6-luokkalaisista oli sitä mieltä, että oli kiva tulla taas lähiopetukseen, toiset taas olisivat halunneet olla etäopetuksessa pidempään. Joitain ahdisti ajatus, että lähipiirissä oli useita koronatartuntoja, kun taas toiset eivät käyneet edes koronatesteissä. Koronatartunnan saaneet ovat vielä muutaman päivän karanteenissa ja jos oireita ei ole enää ja tulos näyttää negatiivista pääsevät hekin takaisin kouluun. Mäyränmäen sanomien toimittajat toivottavat kaikille tartunnan saajille pikaista paranemista.


Kirjoittanut: Jesse, Vuoreksen 6.lk     25.9.2020

kuva:Omnian pedagoginen oppimisasema.


Aila-syysmyrskyn tuotoksia Mäyränmäestä.
Aila-syysmyrskyn tuotoksia Mäyränmäestä.

Aila-syysmyrsky riehui torstaina!

Tämän syksyn ensimmäinen syysmyrsky nimeltään Aila on riehunut tänään koko maassa. Meillä täällä sisämaassa ei sentään niin hurjille lukemille päästy, mutta rannikolla myrsky ylitti puuskissa jo hirmumyrskyn rajan. Täällläkin on mitattu jopa 20 m/s puuskatuuli ja puita on kaatunut ja yksi esimerkiksi kaatui Mäyränmäenkadun kävelytielle. Se saatiin kuitenkin onneksi nopeasti pois. Myös irtotavarat, kuten trampoliinit ovat lennelleet täälläkin pitkin ja poikin. Ulkona ei myöskään ole ollut kiva olla, koska myrky teki säästä hyvin kolean. Onneksi myrskyn ei pitäisi jatkua huomenna. Sitten kun taas metsään pääsee niin katsotaan vaan kuinka monta puuta on kaatunut poluille!

Rasmus, Vuoreksen 6.lk  17.9.2020

Koronatartunta Vuoreksen koulussa

Pirkanmaalla on todettu viikonlopun aikana uusia koronavirustartuntoja ja yksi niistä on Vuoreksen koulussa. Tästä johtuen kaikki Vuoreksen koulun 6.luokkalaiset ovat karanteenissa. Kuudesluokkalaiset siirtyivät tänään etäopetukseen. Koulun muut luokat jatkavat lähiopetuksessa. 

Toimittaja 6.lk, 14.9.2020, Kuva Rakennusfakta.fi

Syksy saapuu!

Elokuun toisiksi viimeistä päivää viedään ja syksyn merkkejä alkaa näkyä, vaikka kelit näyttävätkin toistaiseksi suhteellisen lämpimiltä. Metsät ovat jo pullollaan sieniä, sekä paras mustikka-aika on jo mennyt. Omenat alkaa myös kypsyä ja aamukaste on jo hyvin runsas. Lisäksi pimeä tulee jo hyvin aikaisin ja joinain aamuina kouluun mennessämme on ollut runsaastikin sumua. Yölämpötilat ovat myös olleet suhteellisen lämpimiä. Eilen Lahdesjärven uimavesi oli jo hyvin virkistävää, joten sekin kertoo, että yö- sekä päivälämpötilat eivät ole samanlaisia kuin keväällä. Ylihuomennahan on jo virallisestikin syksy.

Rasmus, Vuoreksen 6.lk  30.8.2020

Tervaslammenpuisto

Vuoreksen Isokuuseen, Tervassillan lähelle on rakennettu hieno uusi leikkipuisto. Tervaslammenpuiston leikkivälineissä on hyödynnetty puuta rakennusmateriaalina. Puistosta löytyvät muun muassa puinen karuselli, kiipeilyteline, keinut sekä paljon muuta. Puisto on ollut suosittu. Tervaslammenpuiston viereen on suunniteltu rakennettavaksi myös pelikenttä. Odotamme innolla pelikentän valmistumista.

Toimittaja, Vuoreksen 6.lk, 22.8.2020

Näillä järjestelyillä palattiin koulun penkkiin!

Elokuu on koittanut ja on tullut taas aika palata kouluun. Näillä järjestelyillä koululaiset palasivat oppimaan. 

Muutoksia loppukevään lähiopetukseen nähden on paljon. Ensinnäkin turvaväleihin ei niinkään kiinnitetä huomiota. Käsiä silti pestään ja desinfioidaan aktiivisesti. Ruokailuunhan oli keväällä kunnon poikkeusjärjestelyt, mutta nyt ruokaillaan aika lailla normaalisti. Ainoat muutokset ruokailuun ovat ne, että linjaston edessä on käsidesiä, linjastohiljaisuudesta on pidettävä erityistä huolta puheesta ruokaan leviämisen takia sekä yhteisiä voiveitsiä ei ole vaan jokainen voitelee omalla veitsellä. Kaikki oppiaineet pystytään nyt myös järjestämään ja ulkona oppimista suositaan. Lisäksi muutoksia normaaliin ovat muun muassa se, että meillä ei ole käytössämme säilytyskaappeja, jotka ovat kaukana luokastamme, sisääntuloruuhkan välttämisen vuoksi. Jokainen luokka myös palaa välkältä opettajan hakemana, jotta sisääntuloa porrastettaisiin.

Rasmus Lahtinen, Vuoreksen 6.lk  14.8.2020

Retkeilyvinkkejä Vuoreksen lähistöllä.

Loppukesä ja syksy on hyvää aikaa retkeilla luonnossa. Päätimme jakaa omat retkeilyvinkkimme lähiseudulla tässä uutisessa. 

Virolaisen kierto

Virolaisen kierto on hyvä reitti ihan Mäyränmäen kupeessa. Itse olemme kiertäneet Virolaisen toimituksen ta ainakin osan kanssa 30-50 kertaa ainakin. Olemme Virolaista kiertäessämme tarkkailleet luontoa, muun muassa monen uutisemmekin inspiraatio on tullut tämän reitin varrelta. Olemme tarkkailleet jään tilannetta, ihmetelleet eläimiä, ylipäätänsä havainnoineet luonnon kulkua, pitäneet kävelypalavereita (Mäykkikseen liittyen) ja ylipäätään jutelleet. Virolaisen kierto on noin kaksi kilometriä pitkä reitti, joten se ei vie paljoa aikaakaan. Virolaisella on myös laavu.

Suolijärven kierto

Suolijärven kierto on kiva ja varma reitti myös ihan Mäyränmäen vieressä, jonka voi mennä hyvin monella tavalla liikkuen. Esimerkiksi kävellen, juosten, pyöräillen hyvää hiekkatietä, maastopyöräillen tai hiihtäen. Sen voi mennä joko leveätä lenkkipolkua tai ihan järven rannalla menevää metsäpolkua. Tulimme muun muassa juuri pyöräilemästä suolijärveltä. Reitin pituus on lenkkipolkua noin 4,5 kilometriä ja metsäpolkua suhteellisen sama.

Hupakankorven suo

Hupakankorven suo on mukavan erilaista luontotyyppiä muuhun alueella verrattuna. Siellä menee mukava polku, jolla kulkemista on helpotettu pitkospuilla. Suolla kasvaa normaaleja suokasveja niin kuin suopursu, tupasvilla ja lakka. Se on helppo reitti kulkea muunmuassa Kotkansiipeen, Hervantaan.

Siinä oli muutama meidän retkeilyvinkkimme. Ei muuta kuin ulos retkelle!

Huomenna sitten kouluun! Koulujärjestelyistäkin uutinen tulossa jossain vaiheessa! Pysykää mukana!

Rasmus, Vuoreksen 6.lk  10.8.2020

Tässä näette hieman kotimaan hienoja maisemia Mäyränmäen Sanomien itse kuvaamina
Tässä näette hieman kotimaan hienoja maisemia Mäyränmäen Sanomien itse kuvaamina

Kotimaanmatkailua sekä rajoitusten purkua!

Tässä uutisessa käsitellään tätä hyvin erikoista koronakesää.

Koronavirus on muokannut hyvin paljon ihmisten kesää. Kotimaanmatkailu on ollut kova sana tänä kesänä. Esimerkiksi Lappiin on tulvinut ihmisvirtaa. Jokainen neljästä toimittajastammekin on käynyt jossain vaiheessa kesää Suomen pohjoisimmassa sekä monen mielestä kauneimmassa maakunnassa. Suosittelemme kyllä ehdottomasti Lapin matkailua kesälläkin. Lapin lisäksi suosittuja kotimaanmatkailukohteita ovat olleet muun muassa Vaara-Suomi ja Turun saaristo. No mitä näissä kohteissa sitten voi tehdä? Kotimaan ulkopuolella esimerkiksi Riika ja Norjan Lappi ovat olleet suosittuja kohteita suomalaisten keskuudessa. Ihmiset ovat vuokranneet tai ostaneet muun muassa paljon asuntoautoja, polkupyöriä sekä kaikenlaisia vesiurheiluvälineitä. 

  Koronavirukseen liittyviä rajoitteita on myös höllennetty tiukasti tartuntojen huomattavan vähenemisen ansiosta. Ravintolat saavat toimia jo miltei normaalisti, monen urheilulajin sarjat ovat käynnistyneet yleisöllä sekä monet massapaikat, kuten esimerkiksi huvipuistot ovat avanneet ovensa jälleen. Alkavatko tartunnat nousemaan? Toistaiseksi olemme selvinneet suhteellisen vähillä tartuntamäärillä. Varsinkin täällä Tampereella, sillä Helsingissä on todettu kaikkiaan 20 kertaa enemmän tartuntoja kun täällä. Tosin viime päivinä koko maassakin on todettu seitsemäntoista tartuntaa, joka on eniten sitten kesäkuun alun. Saas nähdä mitä tästä vielä tulee...
Rasmus, Vuoreksen 5.lk. 19.7.2020 

Lahdesjärvellä sinilevää! 

Mäyränmäessäkin suositulla uimarannalla, Lahdesjärvellä on todettu sinilevää. Sinilevästä kerrotaan Tampereen kaupungin uimarantakartassa. Lahdesjärvi on siinä kohdassa ”vähän sinilevää”. Sinne ei siis nyt kannata mennä uimaan. Aiempina vuosina Lahdesjärvi on selvinnyt ilman sinilevää. Sinilevä on vaarallista ja siellä uiminen voi aiheuttaa ihmiselle iho-oireita, vatsaoireita tai flunssaan yleensä liittyviä oireita. Uimista ei silti tarvitse jättää, koska lähistöllämme olevilla muilla rannoilla ei ole todettu sinilevää. Lyhyen pyörämatkan päässä Lahdesjärven lisäksi ovat Suolijärven uimaranta, Hervantajärven uimaranta ja Särkijärven uimaranta. Mene siis uimaan johonkin niistä! Seuraa sinilevätilannetta sivulla tampere.fi/uimarannat.
Rasmus, Vuoreksen 5.lk. 16.6.2020 

Haluatko sinä tehdä uutisen vierailevana toimittajana Mäyränmäen Sanomiin?

Haluatko sinä tehdä uutisen Mäyränmäen Sanomiin? Uutisen voi tehdä nimettömänä tai nimellä. Lähetä uutisesi meille gmailissa vuores.maykkis@gmail.com ja me julkaisemme sen! Lähetä mahdollisesti myös uutiseesi liittyvä kuva. Uutisen voi tehdä ihan minkä ikäinen tahansa! 


Tässä vasta kuoriutuneelle sinitiaiselle on käynyt huonosti. Kuva otettu lauantaina 6.6.
Tässä vasta kuoriutuneelle sinitiaiselle on käynyt huonosti. Kuva otettu lauantaina 6.6.

Mäyränmäessä tänäkin vuonna useiden eri lintujen pesiä

Taas on koittanut se aika vuodesta kuin linnut pesivät. Mäyränmäen alueellakin on paljon erilaisten lintujen pesiä. Muun muassa useisiin pihapönttöihin on löytänyt joku lintu pesimään. Toimitus on havainnut muun muassa pikkulintujen pesiä. Puiston vieressä esimerkiksi pesii kirjosieppo. Lisäksi Mäyränmäessä pesiviä pikkulintuja ovat esimerkiksi sinitiainen, talitiainen ja pikkuvarpunen. Virolaisen metsissäkin on käpytikkojen pesäkoloja, ja kun kiertää Virolaisen niin joissain kohti ei voi olla kuulematta käpytikan poikasten kovaa ruuankerjuuta. Luontoa voi havainnoida hyvin koronasta riippumatta. Käy etsimässä vaikka hienoja kasveja taikka lintuja.

Vaikka uutisia ei ole viime aikoina niin tullut, niin aiomme silti jatkaa lehden tekemistä se, mitä keretään. Älä siis jätä tsekkaamatta lehteämme!

Rasmus, Vuoreksen 5.lk  10.6.2020 

Kuva: Pixabay.com
Kuva: Pixabay.com

Nuijapäät ainakin osittain kuoriutuneet

26.4 uutisoimme sammakonkudusta. Nyt siitä on mennyt kuukausi ja meiltä on kyselty mitä sammakonkudulle nyt kuuluu. No kävimme sammakonkutupaikoilla katsomassa ja kutua ei enää ollut. Viimeinen havaintomme kudusta on pari viikkoa sitten. Nuijapäitä näkyi jokunen, mutta jos ne ovat kuoriutuneet jo vähän aikaa sitten, niin ne voivat olla kenties vaihtanut paikkaa. 

Ps. Mäyränmäen Sanomat toivottaa kaikille koululaisille hyvää kesälomaa!

Rasmus, Vuoreksen 5.lk    31.5.2020


Tässä kuva Lahdesjärven uimarannasta 25.5.2020
Tässä kuva Lahdesjärven uimarannasta 25.5.2020

Vihdoin kesä!

Pitkään paikallaan himmannut kevät alkaa nyt muuttua kesäksi. Lämpötilat näyttävät tuleville päiville oikein hyviltä. Usein toukokuussa on ollut jo hellettä, mutta tänä vuonna ennusteissa ei sellaista näy. Varsinkin nyt kuin tämän viikon jälkeen koululaisilla alkaa kesäloma, niin kelit lämpenevät huimasti. Lahdesjärven uimarannalla onkin nyt ollut uimareita ja toimituksemmekin on käynyt uimassa. Vesi on ihan uimakelpoista. Nyt siis ei muuta kuin ulos nauttimaan lämpimästä kelistä!

Rasmus, Vuoreksen 5.lk     25.5.2020 

Tälläistä on koulu tällä hetkellä poikkeusjärjestelyin!

Lähikouluun on palattu, mutta hyvin suurilla poikkeusjärjestelyillä. Tämä uutinen avaa hieman, millaista koulunkäynti on nyt ollut. Ensinnäkin koulussa välitunneilla on koulun pihassa kaksi luokkaa samaan aikaan. Toiset uudella pihalla ja toiset vanhalla. Välkillä pyritään pitämään puolentoista metrin turvavälit ja jokaiselle luokalle on jaettu oma jalkapallo. Muita välineitä ei saa käyttää ja jalkapalloakin saa koskea vain jaloilla, ei käsillä tai päällä. Luokassa ei saa käyttää minkäänlaisia yhteisiä tarvikkeita. Oppilaiden pitää tuoda omat, tai jos ei ole, niin saa kahdeksi viikoksi lainaan. Konetta saa käyttää vain yksi oppilas. Pulpetit ovat erillään turvaväleillä ja luokilla on käytössään monta tilaa. Ruokailussa ruokana on Saarioisten valmisruokia, jotka opettaja annostelee. Ruokailuvälineinä käytetään kertakäyttöastioita. Käsiä pestään ja desinfioidaan tiheästi ja lavuaarit on jaettu ryhmille niin, että yhden ryhmän jäsenet pesevät yhdessä lavuaarissa. Jokaisella luokalla on kaksi retkipäivää, joista toinen on koko päivän retki ja toinen ympäristötaidekävely Vuoreksessa. Koulu on nyt hyvin erilaista, mutta toivottavasti syksyllä palataan normaalimpaan.

Rasmus, Vuoreksen 5.lk   19.5.2020

Kuva otettu Mäyränmäessä sijaitsevasta koivusta 15.5.2020
Kuva otettu Mäyränmäessä sijaitsevasta koivusta 15.5.2020

Puiden lehdet kasvavat kovaa vauhtia!

Kevät edistyy koko ajan ja lehtipuiden lehdet alkavat kasvamaan. Mäyränmäessäkin koivut vihertävät jo hienosti. Lehdet ovat edenneet jo hiirenkorvista lehdiksi. Aivan täysikasvuisia lehdet eivät kuitenkaan oletetusti ole. Puiden lehdet tuovat kivasti väriä kevääseen.

Rasmus, Vuoreksen 5.lk    16.5.2020

Näin torstaina palataan lähikouluun!

Koronaviruspandemian aiheuttamasta etäopetuksesta palataan lähikouluun torstaina. Paluu tapahtuu poikkeusjärjestelyin. Luokkia puolitetaan toisiin opetustiloihin, jotta saadaaan pidettyä turvavälit. Vuoreksessa tämä ei onneksi ole paha ongelma, koska vanhan puolen tilat ovat melkein tyhjiä. Kouluun tulo ja sieltä poistuminen sekä välitunnit hoidetaan porrastaen. Ruokailukin hoidetaan poikkeusjärjestelyin, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten. Käsiä pestään ja desinfioidaan joka välissä. Etäkoulu on venynyt yhteensä tasan viiteenkymmeneen arkipäivään. Etäkoulu on ollut kiva kokemus, mutta meidän mielestämme on kuitenkin kiva palata kouluun ennen kesälomaa. Mäyränmäen Sanomiin tämä saattaa vaikuttaa siten, että meillä ei välttämättä ole niin paljon aikaa tehdä uutisia. Pyrimme silti tekemään niitä mahdollisimman paljon.

Rasmus, Vuoreksen 5.lk    13.5.2020


Tässä vähän arvuuttelua korona ajaksi!

Mene tästä linkistä https://kahoot.it/challenge/04067635?challenge-id=619fbcee-9fc1-4e51-9e32-f55a7c52383c_1589281133982 tai jos ei toimi niin mene osoitteeseen kahoot.it ja koodi on 04067635.

Olemme testanneet laajasti Vuoreksen kalapaikkoja

Toimituksemme on tykännyt viime aikoina kuluttaa karanteenia käymällä testaamassa Vuoreksen eri järviä kalastuksessa. Olemme kalastaneet Särkijärvellä, Virolaisella, Suolijärvellä ja Koukkujärvellä. Kalastustyylinä olemme käyttäneet onkimista ja virvelin heittelyä. Kalaa on tullut hieman heikosti sekä hyvien paikkojen etsimisessä on ollut vaikeuksia. Jos sinua kiinnostaisi lähiseudulla kalastaminen niin suosittelemme lukemaan uutisen loppuun, sillä tässä kerromme pari vinkkiä.

    Särkijärvellä olemme käyneet kokeilemassa kolmesti. Siellä olemme sekä onkineet, että heitelleet. Viime syksynä kuin kävimme ongella, niin saimme yhden hyvin pienen ahvenen. Tänä vuonna kylmistä vesistä emme ole toistaiseksi saaneet mitään. Särkijärveä pidämme Vuoreksen järvistä kaikista potentiaalisimpana kalajärvenä. Särkijärvi on myös siitä hyvä, että sieltä voi halutessaan vuokrata helposti asukasyhdistyksen yhteiskäyttöveneen.

   Virolaisella olemme käyneet kalassa kerran. Siitä aiemmin teimmekin jo uutisen. silloin tosiaan kalastimme messualueen puoleiselta laiturilta ja Virolaisen laavulta. Kalastimme sieltäkin sekä heittelemällä, että onkimalla. Saalista emme saaneet.

   Suolijärvellä kävimme kalassa kerran suhteellisen lyhyesti viime syyslomalla viileällä kelillä. Sopivan paikan löytäminen oli haastavaa. Lisäksi rannoilla oli runsaasti uppotukkeja, joihin viehe jäisi helposti kiinni. Siellä kuitenkin ainoastaan ongimme. Kalaa emme saaneet.

   Koukkujärvellä kävimme kalassa ensimmäistä kertaa tänään. Rantaan asti oli hieman hankala päästä ilman saappaita, koska rannat olivat upottavaa suota. Suosittelemmekin ottamaan sinne saappaat jalkaan. Se järvessä oli parempaa kuin muissa järvissä, että puut eivät kasvaneet rantaviivassa, joten heittämiselle oli paremmin tilaa. Siellä vain heittelimme lusikkaa ja lippaa. Tänään ei napannut.

Mäyränmäen Sanomat suosittelee lämpimästi kalassa käymistä, koska se on oikein mukavaa ajanvietettä raittiissa ilmassa. Kalastuksessa tärkeintä ei kuitenkaan ole saalis vaan se, että on hauskaa kalastaa.

Kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk   6.5.2020

Uutinen kirjoitusvaiheessa...

Tule katsomaan tämä uutinen hetken päästä uudestaan.

Koirankakkoja pitkin poikin!

Mäyränmäessä näkyy paljon koirankakkoja, jopa keskellä tietä. Koirankakkoja on siis pitkin Mäyränmäkeä. Lumen sulamisen jälkeen koirankakkoja on varsinkin paljon, niin kuin aiempinakin vuosina. Koirankakkoja on näkynyt eniten Mäyranmäenpuiston laidalla ja sen viereisillä hiekkateillä.

Mäyränmäessä on paljon koiria, joten kerääthän koirasi kakat!

29.4.2020 kirjoittanut: vieraileva toimittaja Nella, vuoreksen 3lk

Näin vietetään vappua tänä vuonna poikkeusoloissa

Vappu on jo ovella, mutta koronapandemia jyllää maailmalla. Miten nyt käy vapunvieton? Tällä hetkellä hallituksen asettama kokoontumisraja on kymmenen, joten vappua ei missään nimessä voi juhlia normaalilla tavalla. Poliisi saattaa tarvittaessa sulkea puistoja suurien väkijoukkojen estämiseksi, tai myös hajottaa väkijoukkoja. Kaiken maailman vapputapahtumat on suurelta osin peruttu ja hallitus suosittelee viettämään vappua kotona. Ne tapahtumat, jotka eivät ole peruttu, järjestetään virtuaalisesti. Muunmuassa huomenna vappuaattona JVG pitää hienoa tekniikkaa käyttäen virtuaalisen livekeikan. Tietysti vapunviettoon tänäkin vuonna voi kuulua noutoruoka, munkki, sima ja tippaleipä. Näitä herkkuja ei ole missään kielletty! Ja jos lapset haluavat vappupallon, niin kyllä niitä myydään tänäkin vuonna. Vapputorille ei pääse, mutta jos haluat esimerkiksi juhlistaa vappua vappuhuiskalla, niin voit askarrella sellaisen itse. Poikkeusoloista huolimatta vappua juhlitaan tänäkin vuonna!    Vielä tähän loppuun: tietääkö joku kuka nuo hienot vappukoristellut puut kuvassa Vuoreksen keskuspuistossa on tehnyt?

29.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk 

Mäyränmäen ojien veden laatu (ei hyvältä näytä)!

Toimituksemme kävi tutkimassa Mäyränmäen ojien veden laatua. Vedessä kellui useita roskia ja vesi oli hyvin sameaa. Otimme vettä mukaan ja tutkimme sitä Mäyränmäen sanomien salaisessa laboratoriossa. Selvisi, että vesi on hieman emäksistä, ravinteikasta ja vähähappista. Mäyränmäen sanomat muistuttavatkin, että roskat viedään roskikseen eikä jätetä maahan tai ojiin.

28.4.2020 kirjoittanut: Jesse Vesalainen 5.lk.

Sammakonkutu on saapunut!

Sammakonkutu, tämä varma kevään merkki on nyt saapunut myös Mäyränmäkeen. Kuvan sammakonkudut on Virolaisen ja Pikku-Virolaisen välisessä ojassa. Sammakonkutua on näkynyt myös Hupakankorven alueella. Sammakonkutu ei aikaisesta keväästä huolimatta ole erikoisemmin etuajassa, sillä monesti aiempinakin vuosina tähän aikaan on sitä jo nähty. Parin viikon päästä voit nähdä kaikissa ojissa pikkuisia nuijapäitä. Kymmenen viikon päästä taas sammakoita.                                26.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Ajatuksia etäopiskelusta Vuoreksen koulun henkilökunnalta

Toimitus kysyi äskettäin Vuoreksen koulun henkilökunnalta kuinka normaalista poikkeava opetus on sujunut. Vastauksissa oli nähtävissä yhteneväisyyttä; puuha on ollut alkuunsa todella työlästä, mutta kuitenkin sujuvaa. Seuraavaksi esittelemme kyselyn tuloksia sekä muutamia lainauksia vastauksista.

Kiitos vastauksista henkilökunnalle!

Kysyimme opettajilta, että mitä etäopetusmateriaaleja opetuksessa on käytetty.

Kyselyssä selvisi, että uusia digityövälineitä on ollut tosi paljon: Classroom, Teams, Forms, Kahoot, nettilehdet, YLE areena, Sanomapro, Youtube, Aivot, Perunakellari, Moped, Oppijailo, Seterra, Meet, Quizlet, Gimkit, Sporttipankki, Edita, sähköiset kokeet, Otava oppimateriaalit, Matematiikan verkkosivustot, Bingel ja Whatsapp. Uusia alustoja on siis paljon, mutta hyvin tässä viidakossa on pärjätty. Tässä lainaus Vuoreksen koulun opettajalta: -"Olen käyttänyt erityisesti Classroomia, Teamsia, Formsia, Kahootia sekä monia eri etäopetuskäyttöön avattuja sivustoja, esim. ilmaisia nettilehtiä. Olemme tehneet silti aika paljon työtä kirjoistakin, sillä monet oppilaista toivoivat, ettei koko koulupäivää tarvitsisi tuijottaa näyttöjä."

Kysyimme myös henkilökunnalta, että onko etäopetus ollut mieluisaa.

Pääosassa vastauksia todettiin, että lähiopetus olisi kuitenkin mukavampaa. Etäopetuksen hyvä puoli on siihen liittyvä rauhallisuus, mutta kohtaamisten ja lähiopetuksen puuttuminen eivät aina edistä opettamista. Tässä yksi positiivinen lainaus vastauksista: -"Etäopetuksesta olen löytänyt yllättävästi hyviäkin puolia. Oppilaiden yksilölliseen kohtaamiseen jää enemmän aikaa. Yksittäiset oppilaat eivät vie nyt luokassa liikaa huomiota. Pystyn jakamaan huomiotani tasaisesti kaikille."

Ajattelimme myös, että etäopetus saattaa olla normaalia työläämpää. Kysyimme opettajien mielipidettä asiaan. Etäopetus on työllistänyt varsinkin aluksi erityisen paljon. Alun jälkeen rutiinia on alkanut syntyä ja nyt tilanne on kohtuudella tasoittunut. Tekniset välineet sekä uudet opetusmenetelmät ovat tulleet tutuiksi. Tässä opettajien kommentteja kyselystä: -"Työmääräni on jopa kolminkertaistunut."

-"Erilaisuutensa vuoksi kyllä. Asioita on pitänyt tehdä ja ajatella uudella tavalla."

-"Etäopetus oli varsinkin alussa aivan hirvittävän työlästä. Työpäivät venyivät jopa kymmentuntisiksi. "

Etäopetus on ollut opettavaista opiskelutyylin kannalta, niin opettajille kuin oppilaillekin. Sekä oppilaat että opettajat ovat oppineet digityöskentelystä paljon uutta. Opetukseen on opittu kuvaamaan videoita ja samalla uusien alustojen käyttö on muuttunut sujuvaksi. Tässä pari lainausta vastauksista: -"Olen oppinut käyttämään monia uusia ohjelmia, kuten Teamsia ja Padlettia. Teamsissa oli hauska se uusi päivitys, jolla voi vaihtaa oman taustan."

-" Olen oppinut uusien alustojen käyttöä. Olen myös oppinut tekemään opetusvideoita."

Etäopiskelussa moni asia on yllättänyt opettajat. On ollut hieno nähdä, että nekin oppilaat loistavat, jotka eivät ole niin paljoa esillä tavallisessa lähiopetuksessa. Lisäksi oppilaiden yksilölliselle kohtaamiselle on jäänyt mukavasti aikaa. Oppilaat ottavat hyvin vastuuta ja opetusta on mahdollista toteuttaa ihan mukavasti. Annettuja tehtäviä on tehty vastuullisesti ja etätyöskentelyvalmiudet ovat hyvät. Tässä yksi positiivinen asia etäopiskelusta:

-"Olen positiivisesti yllättynyt etäopiskelussa siitä, kuinka paljon voidaan saada opiskelua eteenpäin myös tällaisissa oloissa. Oppilaat ovat tehneet tosi reippaasti tehtäviä."

Voisiko etäopiskeluvälineitä hyödyntää lähiopetuksessakin? Ajatus etätyöskentelyvälineiden ja -menetelmien soveltamisesta normaalioloissa sai varovaisen positiivisen vastaanoton. Etäopetusmenetelmien käyttöä varmaankin jatketaan soveltuvassa laajuudessa. Arviointikeskusteluita ja palavereja voisi pitää tarvittaessa etänä. Tässä lainauksia henkilökunnalta: -"Näistä taidoista on varmasti apua myöhemminkin, meille kaikille. "

-"Ilman muuta pohdimme syksyllä, miten voimme hyödyntää etäopetuksen oppeja jatkossakin. Yritämme koko ajan kehittää opetustamme niin, että jokainen oppilas voisi kokea oppimisen iloa."

Toimitus kiittää Vuoreksen koulun henkilökuntaa hyvästä opetuksesta! Toimitus on ollut opejen opetukseen tosi tyytyväinen. Toimitus haluaa silti mahdollisimman pian takaisin lähikouluun :)

24.4.2020 kirjoittanut toimittaja, Vuoreksen 5.lk.

Roskikset aivan sekaisin!

Mäyränmäessä Pilke päiväkodin edessä olevat roskikset ovat olleet jo muutaman päivän aivan sekaisin. Muun muassa kartonkiroskiksessa on nähty kokonainen patja. Mäyränmäen sanomat muistuttaakin, että Pilke päiväkodin edessä on vain paperi, -kartonki- ja lasiroskikset. Jos sinulla on esimerkiksi patja tai muita isompia tuotteita, jotka pitäisi viedä roskikseen tai kierrätykseen, niin ne voi viedä Mäyränmäenkadun varressa sijaitsevalle Vuoreksen jäteasemalle. 

 24.4.2020  Kirjoittanut: Jesse Vesalainen 5.lk.

Virolainen on vihdoinkin kokonaan sula

Virolainen,  josta on jo tullut monia muita uutista on vihdoinkin kokonaan sula. Toimituksemme on seurannut jo pitkään Virolaisen jään sulamista, testannut kalapaikkoja ja tutkinut vesikasveja. Nyt kun Virolainen on kokonaan sula sieltä ei voi olla löytämättä kalapaikkaa, ja nyt kun on tullut lämpimät kelit suosittelemme että lähdette perheen kanssa ulkoilemaan ja kiertämään virolaista.

23.4.2020 kirjoittanut toimittaja, Vuoreksen 3.lk

Melkein kesä pariksi päiväksi. 

Nyt parina päivänä kelit ovat aivan kuin kesällä. Tänäänkin on hyvin pystynyt olemaan T-paidassa. Mäyränmäessä monet ovat myös mennyt jo vesisotaa. Huomenna ja ylihuomennakin on vielä yli kymmenen asteen kelit, mutta työssäkäyvien harmiksi viikonloppuna on taas vaivaiset 5 ja 6 astetta. Ensi viikolla on näillä näkymin kuutta ja seitsemää astetta. Viikonloppuna on öisin pakkasta, mutta ensi viikolla taas nollaa astetta. Nyt loppuviikosta varsinkin on oikein hyvät ulkoilukelit ja lähde vaikka retkelle. 
      21.4.2020 kirjoittanut Rasmus, Vuoreksen 5.lk 

Nyt etäopetus/koronapeittoa tekemään!

Vuoreslaiset lapset ja aikuiset voivat nyt halutessaan osallistua etäopetuspeiton tekemiseen. Jos haluatte osallistua, tehkää 10cm x 10cm kokoisia paloja joko neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla. Ne voivat olla minkä värisiä tahansa tai niissä voi olla minkä laisia kuvioita tahansa. Näistä voitaisiin koota koulun seinälle taideteos. Se olisi myös hyvää ajanvietettä sisällä olemiseen. Vieressä/yllä  näette vinkkikuvan paloista.  Kiitos kuvasta ja uutisvinkistä 5.lk opettaja, Päivi.

    20.4.2020 Kirjoittanut Rasmus, Vuoreksen 5.lk 

Helpotusta kaupassa käyntiin Vuoreksessa

Koronaepidemian takia ihmisten kaupassakäynti voi vaikeutua. Varsinkin riskiryhmäläisten ja ikäihmisten ei kannata nyt poistua kotoaan, ja näin heidän on hankalaa hoitaa kauppa-asioitaan. Helpotusta kaupassa käyntiin on nyt tarjolla myös Vuoreksessa. Mäyränmäen sanomat suosittelee Vuoreksessa toimivaa Vuoreskuljetusta, joka tuo kauppaostoksesi kotiovelle. Voit lähettää kauppalistasi vaikka tekstiviestillä ja yrityksen edustajat käyvät puolestasi lähikaupassa. Lue lisää osoitteesta vuoreskuljetus.webnode.fi

Pikku-Virolainen Virolaista perässä jään sulamisessa

Olemme seuranneet lehdessä paljonkin Virolaisen jään sulamista, mutta nyt kävimme katsastamassa myös Pikku-Virolaisen tilanteen. Pikku-Virolainen oli vielä aika suureltakin osalta jäässä. Jää näytti sitä paitsi huomattavasti vankemmmalta kuin Virolaisen tämänhetkiset pikku jääkaistat. Virolainen on siis viime uutisestakin sulanut lisää ja nyt jääalueet ovat hyvin pieniä. Toimituksemme on kokeillut, että niistä menee käpy läpi. Pikku-Virolainen on siis jonkin verrankin Virolaista jäljessä.
   19.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk
 

Virolaisen metsäpolut aivan mudassa!

Virolaista kiertävät metsäpolut ovat nyt paikoin aivan mudassa. Pahin mutavyöhyke on aivan Asuntomessualueen päässä Virolaisen pohjoispuolella. Mutaa on ollut siellä jo hetken aikaa. Varokaa, kun liikutte metsäpolulla Asuntomessualueen päässä. Muta on hyvin liukasta ja kaatumalla sinne saa helposti vaatteet likaiseksi. Omalla kokemuksella.
17.4.2020  kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk 

Tunnistatko kasvin?

Toimitus kävi Virolaisen rannassa ja tällainen kasvi oli noussut pintaan. Tämä oli aivan uusi kasvi toimituksellemme. Näimme kolme muuta samanlaista kasvia järven pohjassa. Tiedätkö sinä mikä kasvi tämä on? Lähetä vastauksesi osoitteeseen vuores.maykkis@gmail.com .

18.4.2020  kirjoittanut: Toimittaja, Vuoreksen 5.lk

Toimituksemme kävi testaamassa Virolaisen parhaat kalapaikat!

Toimituksemme kävi testaamassa Virolaisen parhaat kalapaikat. Kävi ilmi, että parhaat paikat olivat messualueen puolella oleva laituri ja Virolaisen nuotiopaikka. Toimituksen harmiksi kalaa ei tullut.

17.4.2020 kirjoittanut: Jesse Vesalainen, Vuoreksen 5.lk.

Rupikonnia liikkeellä!

Kevät tulee kovaa vauhtia ja monet eläimet ovat heränneet talviunilta. Rupikonnia on varsinkin näkynyt paljon Mäyränmäessä viime aikoina. Niitä on ollut eri värisiäkin. Tänäänkin näimme Virolaisen metsässä jopa rupikonnaparin.  Ainakin minä olen nähnyt tänä keväänä tuplasti sen verran rupikonnia kuin aiemmin yhteensä. Yhden rupikonnan pelastimme kadulta autoilta. Lisäksi olemme nähneet rupikonnia metsässä.

                                       Kirjoitettu: 16.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lkKuva on Virolaisen telkkäparista keskiviikkona

Vesilinnutkin ovat löytäneet liki sulan Virolaisen

Virolainen on melkein kokonaan sula ja nyt myös jotkut vesilinnut ovat tulleet sinne. Esimerkiksi telkkäpari on näkynyt nyt parina päivänä putkeen koko ajan siellä, joten voi olla että ne jäävät pesimäänkin Virolaiselle. Lokkeja on ollut myös Mäyränmäessä paljon viime päivinä. Vesilintujen tulo Virolaiseen on hyvä kevään merkki. Nyt voit mennä vaikka ihan Vuorekseen bongaamaan lintuja. Retkeily on hyvää ulkoilua nyt korona-aikana
                  Kirjoitettu: 15.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Kuva on keskiviikkoaamun hangista.

Sää aaltoilee nyt kovasti!

Mäyränmäessä sekä muuallakin Tampereella on nyt hyvin erikoiset kelit. Lunta sataa öisin sekä aamuisin niin paljon, että maa tulee aivan valkoiseksi, mutta se sulaa iltapäivään mennessä täysin. Sama kaava toistui kaksi viikkoa sitten sekä on toistunut nyt. Keväthän tässä viivästyy huimasti. Tänään näytti kuitenkin olevan viimeiset yöpakkaset hetkeen. Tuuletkin ovat nyt kovia eikä lämpöasteet varsinaisesti helli. Kevään tulo on kyllä hidastunut.    Selvennykseksi siis kaikille, että sää-osiomme kertoo päivän ylimmän lämpötilan, joten ei kovin lämmintä nyt ole tulossakaan. 
                        kirjoitettu: 15.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

 

Virolaisen jää nyt entistä enemmän sula

Mäyränmäen Sanomat on seurannut Virolaisen jään tilannetta yli viikon ajan. Olemme huomanneet, että se on nyt sulanut pikku hiljaa. Alkuviikosta lämpimien kelien myötä sulamisvauhti oli kova, mutta se hidastui viikon edetessä kun kelitkin kylmeni. Tämän viikon maanantaina huomasimme kuitenkin, että jää oli melkein kaikkialta sula. Ainoat kohdat, missä huomasimme jäätä oli asuntomessualueen päässä eteläpuolella rannassa sekä Mäyränmäen eteläpuoleinen pieni "poukama".
          kirjoitettu 14.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Tässä pieni kuvagalleria Virolaisen jään tilanteesta viime loppuviikosta. (torstai asuntomessualue: ylh. vas. torstai Mäyränmäki: toinen ylh. vas. perjantai Mäyränmäki: ylh. oik. lauantai Mäyränmäki: toinen ylh. oik. Yleiskuva maanantai: toinen alh. vas. maanantai asuntomessualueen jääalue: alh. oik. maanantai Mäyränmäen jääalue: alh. vas.)

        kirjoitettu: 14.4.2020

UV-säteily polttaa tällä viikolla

Nyt kevät on tulossa ja se näkyy UV-säteilyssä. Nimittäin pohjoisessa UV-säteilyä on ollut jopa tuplasti, kun tavallisesti pohjoisessa. UV-säteily on nyt tasolla 1,5. UV-säteily on ajankohtaan nähden epätavallisen voimakasta. Kaiva siis aurinkorasva ja -lasit esiin.

10.4.2020 kirjoittanut: toimittaja, Vuoreksen 3.lk 


Nalleja ikkunoissa

Maailmalla on nyt koronaviruspandemian aikana levinnyt haaste, missä ihmiset laittavat nallen ikkunaan ja lapset voivat käydä bongaamassa niitä. Haaste on nyt levinnyt myös Suomeen ja Mäyränmäessäkin on ollut nalleja ikkunoissa. Nallehaasteen tarkoituksena on ilahduttaa ja tarjota perheen pienimmillekin mielekästä tekemistä nalleja bongaamassa. Pikkulapset saavat hyvän ulkoilumuodon nallebongauksesta nyt kun ulkoilumuotojen keksiminen voi olla haastavaa. Muistakaa silti nallejahdissakin vähintään metrin turvaväli!  Oletko sinä nähnyt nalleja ikkunoissa? Entä onko sinulla itselläsi nalle ikkunassa? 
7.4.2020 kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Virolaisen jää sulaa kovaa vauhtia

Virolaisen jää sulaa tällä hetkellä kovaa vauhtia. Toimituksemme kävi tänään metsässä katsomassa, ja reunat olivat jo sulat niin kuin kuvasta näkyy. Virolaisen sulaminen on aina hyvä kevään merkki ja kevät todellakin tulee, koska perjantainakin oli jo parhaimmillaan kymmenen astetta lämmintä. Ei kauaa mene kun Virolaisella pystyy vaikka kalastamaan. Pienellä porukalla kalastamaan meno taikka muuten vaan metsässä käyminen on oikein hyvää tekemistä koronan aikana. Katso nettisivujemme sää-osiosta huomisen tai ylihuomisen sää ja lähde vaikka metsäretkelle.

         kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Takatalvi Vuorekseen!?

Onko talvi tullut takaisin? Tämä viikko on alkanut hyvin kylmissä merkeissä. Maanantaina tuiskusi lunta ja oli pakkasta sekä tiistai aamullakin pakkasta oli yli viisi astetta. Kuvassa näkyy miltä Vuores näytti maanantaina. Toimittajamme ei kuitenkaan usko, että tästä alkaisi kunnon niin sanottu takatalvi, sillä kevät on ollut jo niin hollilla. Tämä viikko sekä ensi viikon alku on kylmempää, mutta kyllä se kevät sitten jatkuu. Ennusteen mukaan yö pakkasetkin poistuvat sitten pikku hiljaa. Mutta miten käy jo heränneiden punkkien ja käärmeiden sekä Suomeen muuttaneiden lintujen?

   kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Kevät tulee kovaa vauhtia!

Kevät tulee kovaa vauhtia! Toimituksemme kävi Virolaisen viereisessä metsässä kävelyllä ja huomasimme sinivuokkoja. Kevät on siis tulossa kovaa vauhtia. Nyt voit mennä vaikka metsä retkelle bongaamaan kevään merkkejä.

        Jesse Vesaalinen, Vuoreksen 5.lk

Tyhjeneekö vai täyttyykö mäyränmäenpuisto koronaepidemian takia?  
 

Hallitus tiedotti eilen iltapäivällä sulkevansa koulut ja rajoittavansa julkisten kokoontumisten enimmäismäärän kymmeneen keskiviikosta lähtien. Miten tämä tulee vaikuttamaan Mäyränmäen ulkoilijoihin.  Mahdollista on, että Mäyränmäenpuisto täyttyy arkipäivinäkin innokkaista leikkijöistä, koska koulut on suljettu ja liki kaikki harrastukset on peruttu. Tänään tiistainakin Mäyränmäenpuistossa on ollut leikkijöitä kesken päivän. Mahdollista on myös, että esimerkiksi Mäyränmäenpuisto ja muut leikkipuistot tyhjenevät ja ihmiset alkavat pysytellä kotonaan mahdollisen tartunnan välttämiseksi.       

Mitä sinä veikkaat? Kerro veikkauksesi meille sähköpostitse vuores.maykkis@gmail.com tai uuden Instagram julkaisumme kommenteissa @mayranmaensanomat  

 Kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk


 

 


Punkit ja käärmeet ovat heränneet sekä osa muuttolinnuista on palannut

Kevät on tullut kovaa vauhtia ja punkit sekä kyyt ovat heränneet. Myös muuttolintuja on näkynyt Mäyränmäessä. Punkkeja on huomattu Vuoreksessakin koirilla. Mutta miten käy punkkien, käärmeiden ja lintujen nyt kun takatalvi on tulevinaan? Kyyt ja punkit voivat hyvin mennä takaisin talviunille. Muuttolinnuista luultavasti osa lähtee takaisinkin päin. Miten käy, sen näemme myöhemmin.

               kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk

Pelastaako korona ihmiset ilmastonmuutokselta?

Koronavirus on tehnyt paljon tuhoa maailmalla ja suomessakin on nyt 42 virukseen kuollutta. Tässä uutisessa käsittelemmekin sitä, että mitä hyödymme koronasta. Ilmastonmuutos on ollut viime vuosina suuri puheenaihe, mutta koronavirus tulee hidastamaan sitä, koska suuri osa lennoista on peruttu, joissain maissa tehtaat ovat kiinni ja ihmiset liikkuvat autolla huomattavasti vähemmän. Suomessakin on huomattu, että monien kaupunkien ilmanlaatu on parantunut ja tyyppidioksiidipitoisuudet ovat laskeneet noin 40 prosenttia. Nyt jos tämä kestää vielä pidemmänkin aikaa niin muutos voi vaikuttaa tuleviinkin vuosiin. Koronasta voi siis olla jotain hyötyäkin.

Kirjoittanut: Rasmus, Vuoreksen 5.lk 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita